MRB vrijstelling zuinige auto's

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor zuinige auto’s verlengd tot 2014

Medio 2010 nam de overheid een nieuwe wet aan ter stimulering van zuinige dieselauto’s met het doel de CO2 uitstoot te verlagen. Besloten werd dat ‘zuinige’ auto’s, met een CO2 uitstoot <100 gr/km vrijgesteld werden van het betalen van wegenbelasting.

Het effect van de maatregel was dat de verkoop van zuinige auto’s enorm steeg, veel meer dan verwacht en dat de kosten van de maatregel veel hoger waren dan gepland. De overheid besloot toen snel (en ondoordacht) dat de maatregel per 1 januari 2012 weer afgeschaft zou worden.

Echter, heel veel particulieren hadden inmiddels zo’n auto aangeschaft. En plotseling zou deze grote groep autorijders geconfronteerd worden met veel hogere kosten per maand. Daarnaast ging de economische waarde van deze auto’s behoorlijk omlaag. En dit terwijl zij eigenlijk precies deden wat de overheid met de maatregel had beoogd.

De BOVAG besloot actie te nemen onder de noemer ‘De gouden koets’. Door het succes in de afgelopen jaren heeft de BOVAG stichting autobelangen gevraagd mee te doen aan de actie.

Samen hebben zij de website www.doenwatjebelooft.nl opgezet. Zelfstandig marktonderzoek gedaan en een petitie aangeboden aan de betreffende ministers. De petitie gaf ons de mogelijkheid om goed onze standpunten naar voren te brengen, media aandacht te krijgen en natuurlijk ook de enorme impact van de maatregel op de getroffenen weer te geven.En met resultaat!

Door de gezamenlijke opzet van de actie samen met de Bovag is bereikt dat de motorrijtuigenbelasting voor ‘zuinige’ auto’s werd verlengd tot 1 januari 2014. Wederom een mooi succes voor stichting Autobelangen.